“Deelnemers aan klinische studies bouwen de geneeskunde van morgen.”
ANIMA – UIT HET HART
Helena Wintmolders (24) begon haar carrière als studente en groeide uit tot Clinical Trial Assistant, Internal Monitor én Lab Technician. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen brengt ze haar passie en positiviteit elke dag mee naar haar werk. In dit interview deelt ze haar ervaringen, wat haar drijft en waarom ze zoveel voldoening haalt uit haar rol bij Anima.
Hoe ben je bij Anima terechtgekomen?
Ik werk nu al twee jaar bij Anima. Aanvankelijk begon ik hier als student, en kreeg ik al snel de smaak te pakken. Na mijn afstuderen als biomedicus kreeg ik de kans om als Clinical Trial Assistant te starten in het klinisch onderzoeksteam van Anima. Een jaar later kon ik ook de rol van Internal Monitor in het Quality-team op me nemen.
Wat is jouw rol binnen de klinische studies?
Binnen Anima werk ik op verschillende gebieden van klinisch onderzoek. Als Clinical Trial Assistant (CTA) verzamel ik studiedata. Ik werk vooral aan een studie over het RSV-vaccin, een vaccin voor een belangrijke veroorzaker van luchtweginfecties. Hierbij volg ik deelnemers telefonisch op om hun veiligheid te garanderen en help ik bij studievisites in ons onderzoekscentrum. De verzamelde bloed- of urinestalen van deelnemers verwerk ik zorgvuldig in ons laboratorium.
Als Internal Monitor houd ik me bezig met kwaliteitsmanagement in ons onderzoekscentrum. Het is belangrijk dat we volgens onze standaardprocedures werken om de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze data te garanderen. Ik help vooral bij het opzetten van een elektronisch kwaliteitssysteem. Dit systeem ondersteunt het beheer van klinische studies en maakt alles goed traceerbaar.
Hoe ziet een dag bij Anima eruit voor jou?
Omdat ik aan verschillende aspecten van klinisch onderzoek werk, ziet elke dag er anders uit. Ik houd me bezig met de opvolging van deelnemers, zowel telefonisch als op locatie, en met kwaliteitsmanagement. Deze mix zorgt voor een mooie balans waarin ik me helemaal thuis voel.
“Het nauw samenwerken van artsen, verpleegkundigen, apothekers en laboranten maakt Anima uniek.”
Wat heeft jouw gemotiveerd om bij Anima te werken?
Na mijn opleiding in klinische biomedische wetenschappen wilde ik graag in het klinisch onderzoeksveld werken. Ik solliciteerde spontaan bij Anima omdat hun normen en waarden overeenkomen met die van mij. De huiselijke sfeer van het familiebedrijf van Dr. Buntinx en onze deelnemers maken Anima voor mij een zeer aangename werkplek. Daarom kom ik elke dag met plezier naar mijn werk.
Waarom is klinisch onderzoek zo belangrijk?
Voordat een nieuw geneesmiddel op de markt komt, is het essentieel om de effectiviteit en veiligheid ervan aan te tonen. Klinisch onderzoek vormt hiervoor de basis. Wetenschappelijke studies leveren het bewijs dat een nieuw geneesmiddel, waar vaak grote behoefte aan is, veilig en effectief kan worden toegediend aan een brede populatie. De rol van de deelnemer in dit proces is cruciaal. Door hun vrijwillige deelname dragen zij bij aan de geneeskunde van morgen, en dat mag niet worden onderschat. Daarnaast moet de data die we verzamelen in klinische studies accuraat, nauwkeurig en traceerbaar zijn. Bij Anima maken we hier een prioriteit van.
Wat geeft jou voldoening?
Van betekenis kunnen zijn voor onze deelnemers. Zelfs kleine gebaren van hulp kunnen een groot verschil maken. Het zien van een glimlach op het gezicht van een deelnemer herinnert me eraan waarom ik dit werk doe.
Daarnaast geeft het sterke teamgevoel bij Anima me veel voldoening. Het nauw samenwerken van artsen, verpleegkundigen, apothekers en laboranten maakt Anima uniek. Dankzij ieders specialisatie en openheid kunnen we veel van elkaar leren. Wat maakt ons sterk? Teamwerk!